دلایل تاخیر در بیرون زدن دندان دائمی | در نیامدن دندان دائمی
خانم دکتر ترمه
در انسان ها دندان دائمی ، مجموعهٔ ثانویهٔ دندانی شامل 32 دندان هستند که رویش آنها از پنج تا هفتسالگی آغاز و در 17 تا 23 سالگی با رویش دندانهای آسیای سوم، یا دندانهای عقل، کامل میشود. در واقع اولین دندان دایمی در سن 6 سالگی رویش پیدا میکنند.
دندان های شیری چه مدت دوام دارند؟
در واقع اینکه پیش بینی طول عمر دندان های شیری بسیار دشوار است. طول عمر دندان های شیری یک دهه می باشد. با این حال اگر دندان دائمی در جای خود قرار نگرفته و آماده ی رشد و بیرون آمدن نباشد و دندان شیری را تحریک نکند، دندان شیری عمر بیشتری خواهد داشت. البته گاهی دندان های شیری بدون تحریک دندان دائمی نیز می افتند.
دلایل بیرون نزدن دندان دائمی میتوان به آسیب ها، انسداد، ردیف نبودن دندانهای دائمی زیر دندان شیری، ضربه و جراحت، عفونت و رویش دیر هنگام دندان دائمی اشاره کرد.
می توان گفت که عوامل متعددی وجو دارد که باعث می شود دندان شیری دیر بیفتد یا دندان دائمی به موقع از لثه خارج نشود.مهمترین عامل تاخیر در بیرون زدن دندان دائمی عدم وجود این دندان دائمی است. در واقع دندان دائمی که در حالت طبیعی در زیر دندان شیری قرار دارد، ریشه دندان شیری را کنار زده و آن را شل و لق میکند.
از دیگر عوامل بیرون نیامدن دندان دائمی میتوان به آسیب ها، انسداد، ردیف نبودن دندانهای دائمی زیر دندان شیری، ضربه و جراحت، عفونت و رویش دیر هنگام دندان نام برد.
دراینجا به عوامل دیگر تاخیر در بیرون زدن دندان دائمی اشاره می کنیم:
1- ژنتیک :
عامل ژنتیک میتواند نقش مهمی در فاکتورهای رشد از جمله رویش دندان ها ایفا کند. برخی ژن ها باعث میشوند دلیل تاخیر دندان های دائمی در برخی کودکان دیرتر بیرون بزنند . اگر دندان شیری شما در دوران کودکی نسبت به هم سن و سالان دیرتر افتاده است احتمالا فرزند شما نیز چنین وضعیتی را تجربه خواهد کرد.
2- تغذیه :
البته باید بگوییم دندان های کودکانی که سوء تغذیه دارند دیرتر از کودکان همسن رشد می کند ودر بین آنها بیرون نیامدن دندان دائمی شایعه است. در دنیای صنعتی امروزی اکثر کودکان تغذیه طبیعی دارند و در نتیجه رشد خوبی خواهند داشت. عوامل اجتماعی اقتصادی نیز نقش زیادی در رشد دندان ها دارند . کودکانی که در خانواده فقیر پرورش پیدا میکنند دندان هایشان دیرتر از همکلاسی هایشان که رفاه مالی دارند رشد میکند . علت آن احتمالا تفاوت در کیفیت تغذیه ، سموم محیطی و استرس که خود دلیل تاخیر دندان های دائمی می باشد.
3- جنسیت :
در اینجا بیشتر والدین میدانند که دختران سریعتر از پسران شروع به صحبت کرده و به اصطلاح زبان باز میکنند . همچنین بلوغ دختران سریعتر از پسران است . در مورد دندان در آوردن نیز این امر صادق است و دختران کمی زودتر از پسران ( معمولا چهار تا شش ماه ) رویش دندان را تجربه میکنند .
4- اندازه بدن :
بیشترکودکان از نظر بدنی بزرگتر هستند دندانهایشان زودتر از کودکان کوچکتر رشد میکند. به علاوه نوزادانی که زودرس متولد شده اند یا در دوران جنینی کوچک بوده اند ، دندانهای دائمی شان نیز دیرتر از کودکان همسن خود بیرون میزند .
5- بیماری :
در بعضی موارد تاخیر در رویش دندان دائمی است نشان دهنده وجود یک بیماری در کودک باشد . عوامل هورمونی نقش زیادی در رشد دندان ها ایفا میکنند بنابراین کودکانی که مشکلات تیروئید یا هیپوفیز دارند غالبا دندان هایشان دیرتر رشد می کند . بد شکلی های فک و کمبود مواد معدنی نیز باعث تاخیر در رویش دندان دائمی میشود.
هنگامی که بیش از یک سال از موعد رشد دندانهای دائمی بگذرد، این وضعیت به عنوان تاخیر در رویش دندان دائمی در نظر گرفته میشود. زود افتادن دندان شیری میتواند باعث دیر درآمدن دندانهای دائمی شود.
به طور متوسط برای درمان تاخیر در بیرون زدن دندان دائمی این بیماران حدود یک سال و نیم تا دو سال زمان نیاز است تا درمان به طور کامل انجام شود . اما زمان مورد نیاز برای این بیمار بسته به شرایط و ناهنجاری موجود متغیر است . ارتودنسی ثابت در جابه جایی دندان ها بسیار کار امد می باشد .
برچسب ها :
در نیامدن دندان دائمی
دلایل تاخیر در بیرون زدن دندان دائمی
تاخیر در رویش دندان دائمی