نکاتی در مورد استفاده از دندان مصنوعی
خانم دکتر ترمه
در برخی مواقع دندان ها طوری خراب می شوند که فرد برای جایگزین کردن آن از دندن مصنوعی استفاده می کند .بنابراین دندان مصنوعی عضوی جدید در دهان فرد خواهد بود. در واقع دندان مصنوعی عموما از جنس اکریلیک یا پرسلین است و برای جایگزینی دندان های از دست رفته در اثر بروز آسیب، بیماری پریودنتال یا پوسیدگی دندان به کار می روند.پس رعایت نکات بهداشتی و مراقبتی از دندان مصنوعی مانند دندان طبیعی لازم و ضروری میباشد. در این جا مطالب و نکاتی در مورد مراقبت از دندانهای مصنوعی برای شما قرار داده ایم:
1-در این قسمت اولین نکتهای که باید به آن توجه داشته باشید داشتن دندانهای مصنوعی با حداکثر طول عمر مفید می باشد، محافظت از آنها در برابر ضربه یا سقوط دندانها میباشد. زیرا دندان مصنوعی نسبت به ضربه بسیار حساس است و به راحتی ممکن است بشکند. همچنین دندانها را نباید خم کرد یا فشار داد.
2-دندانهای مصنوعی را به درستی در دهان خود بگذارید، برای این کار حتما از دندانپزشک خود بخواهید تا روش درست گذاشتن و برداشتن آنها را به شما آموزش دهد.
3-در طول روز استفاده از پروتز، فشار زیادی را به استخوان و مخاط وارد میکند، بنابراین شبها آن را از دهان خارج کنید تا دهان در طول شب استراحت کند.
4-هنگامی که شبها دندانهای مصنوعی را از دهان خارج می کنید، آنها در آب ولرم نگهدارید. از قرار دادن دندان مصنوعی در آب گرم خودداری کنید چون باعث تغییر شکل آنها میشود.
5-بعد از خوردن غذا، دندان مصنوعی را از دهان خارج کنید و با مسواکهای مخصوص پروتز آنها را به خوبی تمیز کنید.
6-توجه داشته باشید برای تمیز کردن دندان مصنوعی نباید از خمیر دندان استفاده کرد.
7-دندانهای مصنوعی را باید هفتهای یکبار در محلولهایی که برای تمیز کردن پروتز هست، قرار داد تا تمیز شوند.
8-بایدهمیشه بعد از صرف غذا، دهان را با آب نمک یا آب گرم شستشو دهید و لثهها را با مسواک نرم یا انگشت تمیز کنید. اینکار باعث بهتر شدن گردش خون در لثهها خواهد شد و از بروز بیماریهای لثه جلوگیری میکند.
9-استفاده و مصرف دخانیات علاوه بر آسیبی که به خود دهان و بافتهای آن وارد میکند، باعث از بین رفتن زودتر پروتز و تغییر رنگ آن خواهد شد.
10-افرادی که دندانها را دیر به دیر از دهان خود خارج میکنند، ممکن است دچار التهاب بافت نرم دهان و یا التهاب لثه شوند. همچنین ممکن است باعث بروز بیماریهای قارچی یا بوی بد دهان شود.
گذاشتن و برداشتن دندان مصنوعی:
بعد از گذاشتن دندان مصنوعی ، دندانپزشک یا متخصص پروتز به شما شیوه گذاشتن و برداشتن دندان مصنوعی را آموزش می دهد. در همان جا هر سوالی دارید براحتی از دندانپزشک بپرسید. و قبل از ترک مطب اطمینا حاصل منید که مشکلی در گذاشتن و برداشتن دندان ندارید. بخاطر داشته باشید که هرگز نباید دندان مصنوعی را به زور در دهان گذاشته یا بردارید.
عملکرد دندان مصنوعی جدید:
هنگامی که دندان مصنوعی جدید می گذارید احساس می کنید که یک جسم خارجی در دهان شما است، این احساس حتی با داشتن دندان مصنوعی در قبل نیز وجود دارد. این امری کاملا طبیعی است چون مدتی زمان لازم است تا به آن عادت کنید. هنگامی که می خواهید برای اولین بار با دندان مصنوعی جدید غذا بخورید با غذاهای نرم شروع کنید سبزیجاتی که اندکی پخته شده باشند. تکه های کوچکی از غذا را گاز بزنید و به آهستگی بجوید. در صورتی که قسمتی از دندان های شما مصنوعی نیست بجای دندانهای مصنوعی، غذا را با آنها گاز بزنید. در صورت امکان بطور همزمان با دندانهای هر دو طرف دهان غذا را بجوید.
نگهداری و مراقبت از دندان های مصنوعی:
هنگامی که دندان مصنوعی شما بشکند یا آسیب ببیند، فورا آن را دربیاورید. خودتان سعی نکنید آن را تعمیر کنید، یا آن را خم کرده یا تغییر دهید. برای تعمیر آن به دندانپزشک خود مراجعه کنید. در صورتی که متوجه شدید که دندان شما برآمدگی دارد (باره دندان یا مواد رسوبی)آن را در آب سرکه به نسبت 1 قسمت سرکه و 4 قسمت آب قرار دهید. در صورتی که برآمدگی از بین نرفت با دندانپزشک تماس بگیرید.
زخم دهان ناشی از دندان مصنوعی:
به هر حال یک جسم خارجی وارد دهان شده است پس ممکن است قسمت زیر محل قرارگرفتن دندان مصنوعی کمی جراحت پیدا کند و زخم دهان ناشی از دندان مصنوعی ایجاد کند. در این صورت با دنداپزشک خود تماس بگیرید تا طرز قرار گرفتن دندان مصنوعی وتنظیم آن را برای شما انجام دهدد. در صورتی که جراحت شدید باشد، حداقل طی بخشی از روز دندان مصنوعی را بردارید. با این وجود، قبل از مراجعه به کلینیک چند ساعتی دندان مصنوعی را بگذارید تا بدانیم کدام قسمت دندان نیاز به تنظیم دارد. خودتان دندان مصنوعی را تنظیم نکنید یا سعی ننمایید آن را ترمیم کنید.
مراقبت از دندان مصنوعی در طی شب:
این را بدانید که هر شب قبل از رفتن به رختخواب دندان مصنوعی خود را بردارید. این کار به دهان شما فرصت استراحت می دهد و کمک می کند که در طی خواب دندان های خود را نسابید. هر شب با یک مسواک نرم دندان مصنوعی خود را تمیز کنید و آن ها را در معرض هوای خشک قرار دهید. این کار از تکثیر باکتریها جلوگیری می کند.
بهداشت و تمیز کردن دندان مصنوعی:
اگر شما دارای دندان مصنوعی هستید برای رعایت بهداشت دندان های طبیعی باید پس از صرف غذا دهان خود را تمیز کنید. باید از دندانپزشک و متخصص پروتز روش صحیح مسواک زدن و استفاده از نخ دندان را بیاموزید. پس از صرف غذا برای جلوگیری از باقی ماندن غذا و تشکیل پالک باید دندان های مصنوعی را نیز تمیز نمایید. دندان مصنوعی را برداشته و با یک مسواک نرم و صابون سطوح داخلی و خارجی آن را تمیز نمایید.
هرگز از مواد زیر برای تمیزکردن دندان مصنوعی استفاده نکنید:
آب داغمواد شوینده آشپزخانه
مواد ساینده
مواد سفید کننده رختشویی
الکل متیلی
مواد ضد عفونی کننده (مگر با دستور دندانپزشک)
برچسب ها :
نکاتی در مورد استفاده از دندان مصنوعی
هر چیزی که باید در مورد دندان مصنوعی بدانید
نگهداری و مراقبت از دندان های مصنوعی
دندان مصنوعی