جراحی لثه | مراقبت های بعد از جراحی لثه
خانم دکتر ترمه
در مورد جراحی لثه و روش درمانی
لثه: شامل بافتی است که در غشاء مخاطی و بالای آرواره درون دهان قرار گرفته است. گفته می شود که دور تا دور دندان را فراگرفته و از یک طرف به دندان ها و از طرف دیگر به مخاط دهان ختم می گردد. لثه تنها بخشی از پریودنشیوم می باشد که در دهان قابل مشاهده است.
در حقیقت جراحی لثه یا پریودنتال بخش هایی از لثه که مشکل دار می باشند، را حذف یا ترمیم می کنند و به این ترتیب امکان رشد مناسب سایر اجزای لثه فراهم می شود. در بعضی مواقع برای لثه نیاز به پیوند بافت جدید در محل آسیب دیده وجود دارد. در واقع در بسیاری از مواقع جراحی لثه ، بعد از ترمیم های کم و درمان های بدون جراحی بر روی لثه ها انجام می شود. در بسیاری از موارد افراد در مراحل پیشرفته بیماری لثه به فکر درمان مشکل خود می افتند، به همین علت درمان جراحی لثه برای آن ها بسیار سریعتر انجام می شود.
در دهان لثه باعث استحکام دندان ها و نگه داشتن آن ها در فک می شود. برخی اوقات لثه به دلیل تجمع باکتری و رسوب های زیر آن دچار التهاب و تورم می شود که به منظور حفظ سلامت دهان و دندان باید از روش های درمانی جراحی لثه برای مداوای آن استفاده شود.
این عمل جراحی لثه در زمانی که بافت اطراف دندانها دچار بیماری شده و با روشهای غیر جراحی هم قابلترمیم و اصلاح نیست انجام میشود.
جراحی فلپ
این عمل جراحی فلپ برای افرادی که تارتار در نقاط عمیق تشکیل شده است، مفید میباشد. در این نوع جراحی لثه اطراف دندانها را برای از بین بردن تارتار بلند میکنند. پس از این که جراح محیط جراحی را پاکسازی نموده و تارتارها را برداشت، لثه را به محلی در اطراف دندان برای تثبیت کردن آن بخیه میزند. برخی اوقات ممکن است نیاز به تغییر شکل استخوان در طی جراحی لثه داشته باشیم.
پیوند استخوان
وقتی که استخوانی که ریشه را در بر گرفته آسیب دیده یا تخریب شود، پیوند استخوان لازم میشود. دراین روش جراحی لثه استخوان آسیبدیده با یک استخوان جدید جایگزین میگردد. این استخوان میتواند استخوان خود فرد، استخوان مصنوعی و یا استخوان اهدایی باشد. هدف از پیوند استخوان قرارگیری دندان در محل صحیح و کمک به رشد دوبارهی آن است.
بازسازی هدایتشدهی بافت
این روش جراحی لثه، جراح دندانپزشک، تکهی کوچکی از مادهی مش مانند بین استخوان و بافت لثه جایگذاری میکند. این ماده از رشد لثه در محل استخوان جلوگیری کرده و به استخوان و بافت همبند اجازهی رشد دوباره میدهد.
پیوند بافت
در این روش با کاهش خط لثه با از دست دادن بافت لثه ایجاد شده و نیاز به پیوند بافت نرم برای کاهش خطر آسیبهای بیشتر میباشد. در جراحی لثه معمولاً جراح دندانپزشک بافت یک قسمت از بدن را جدا کرده و به محلی که لثه از بین رفته است، متصل میکند. این بافت معمولاً از کام دهان برداشته میشود.
در بیشترانواع جراحی لثه تحت بیحسی موضعی (بیحسی بافت لثه و استخوان) انجام میشود، گاهاً از داروهای آرامبخش و ضد اضطراب خوراکی یا تزریق آرامبخشهای درون رگی که بیمار حین جراحی هوشیار (خواب و بیدار) است، نیز استفاده میشود.
مراقبت های درمانی بعد از جراحی لثه
-بعد از جراحی لثه اصلا تف نکنید و در صورت نیاز، آرام آب دهان را بیرون بریزید.
-از دستکاری پانسمان با دست، زبان و یا از مکیدن آن خودداری کنید.
-اولین روز بعد از جراحی لثه استراحت کنید.
-داروی های خود را طبق دستور مصرف کنید.
-ازداروهای مسکن های تجویز شده جهت تسکین درد استفاده کنید.
-از خوردن و آشامیدن نوشیدنی ومواد غذایی ترش مزه پرهیز نمایید.
-بعد از جراحی لثه درروز اول از غذاهای مایع و سرد استفاده کنید. از روز بعد از جراحی لثه
ازغذاهای نرم استفاده کنید و غذا ها را از طرف دیگر دهان که پانسمان ندارد بجوید.
-در روز اول بعد ازجراحی لثه از دهان شویه استفاده نکنید و مسواک نیز نزنید.
-بابد بدانید که بعد از هر جراحی از جمله جراحی لثه سیگار نکشید.
- در مدت چند روز، از انجام فعالیت های شدید بدنی و حمام گرم اجتناب کنید
-قسمت جراحی شده را از بیرون دهان، با استفاده از کیسه آب یخ به مدت 10 دقیقه یکبار و به مدت چند دقیقه کمپرس سرد نمایید.
- در روز دوم به بعد از جراحی لثه، پس از هر غذا اول مسواک بزنید بجز ناحیه جراحی شده و سپس از دهان شویه در صورتی که دندانپزشک تجویز کرده باشد به ملایمت و بدون فشار استفاده نمایید.
- بعد از برداشته شدن پانسمان و کشیدن بخیهها، در روزهای اول دندان های ناحیه عمل شده رابه آرامی و با احتیاط مسواک کنید و دقت نمایید که ضربه و فشار به لثه وارد نشود.
- جهت پیشگیری از ابتلای مجدد به بیماری لثه، رعایت بهداشت الزامی است.
- باید هر 6 ماه یکبار جهت معاینات دوره ای به دندانپزشک مراجعه کنید.
-پس از جراحی لثه، دندان ممکن است به تحریکات حرارتی، مقداری حساس شود که به مرور زمان کمتر شده و در نهایت از بین می رود.
برچسب ها :
جراحی لثه
جراحی لثه و انواع روش های درمانی
مراقبت های بعد از جراحی لثه