دندان شیری | آشنایی با دندان شیری
خانم دکتر ترمه
در انسان در دوران نوزادی دندانهای شیری مجموعهٔ اولیهٔ دندانی شامل 20 دندان هستند که بهتدریج دندانهای دائمی جانشین آنها میشود.
این تعداد دندانهای شیری 10 عدد در هر آرواره است که به مرور میافتند و 32 عدد دندان دائمی جای آنها را میگیرند. تکامل این دندانها از دوره جنینی آغاز میشود و بعد از تولد در سنین شش ماهگی دندانهای شیری در میآیند و تا سن دو و نیم سالگی تکمیل میشوند.
اهمیت دندان شیری
در اینجا یکی از مهمترین دلایل اهمیت دندانهای شیری که شاید کمترین توجه به آن شده است، نقش آنها در زیبایی کودکان است.خرابی و پوسیدگی دندانهای شیری و یا تیره شدن آنها توسط داروهای مختلف (مثلا قطره آهن) تاثیر نامطلوبی در زیبایی کودکان میگذارد و به دنبال آن کودک از ظاهر خود خجالت میکشد و اعتماد به نفس خود را از دست خواهد داد.
بیشتر کودکانی که به علت دندان دردهای مداوم، پوسیدگیهای شدید و از بین رفتن نسج سالم دندانهای شیری،قادر به تغذیه مناسب نیستند،به مشکلات جسمی، اختلالات رشد و گاهی سوءتغذیه دچار میشوند. داشتن دندانهای شیری سالم، به کودکان این توانایی را میدهد که در یکی از بااهمیتترین مراحل رشد،تغذیهای مناسب و کافی داشته باشند.
راه های پیشگیری از پوسیدگی دندانهای کودکان:
1- در دوران شیرخوارگی پس از هر بار شیر دادن بایستی مقداری آب به کودک داد تا بقایای شیر از دهان کودک تمیز شود و یا با یک قطعه گاز استریل دندانهای کودک را تمیز کرد.
2-در صورت امکان در هنگام خواب شیشه شیر یا پستان مادردر دهان نوزاد باقی نماند.
3- شیر به هیچ عنوان نباید با قند، شکر، نبات و یا عسل شیرین شود 4- بهتر است جهت تغذیه کودک پس از 5/1 سالگی بجای شیشه شیر از لیوانهای مخصوص استفاده کرد. 5- کودک را از مصرف مواد قندی بخصوص بین وعده های غذایی باز داریم. مصرف مواد مورد نیاز خوراکی شیرین باید درانتهای وعده های غذایی گنجانده شوند. 6- از مصرف شیرینی های چسبنده مانند شکلات، آب نبات، سوهان، گز و آدامسهای حاوی قند مخصوصاً در بین وعده های غذایی اجتناب نموده، بهتر است در فواصل بین غذاها از میوه ها و سبزیجات تازه استفاده نمود.
*زمان طبیعی افتادن دندان شیری
اگربرای کودک اتفاق و حادثهی خاصی برای دندان رخ ندهد، دندان های شیری او بهطور معمول در حدود ششسالگی میافتند. کودک در نهسالگی باید دوازده دندان دائمی داشته باشد. درواقع، آخرین دندان های شیری کودک در دوازدهسالگی میافتند.
درمان درد دندان شیری
-برای آن که درد حاصل از رویش دندان تسکین یابد، با انگشت تمیز، یک قاشق کوچک و سرد و یا پارچه مرطوب و تمیز، به آرامی لثه کودکان را مالش دهید. حلقههای پلاستیکی که مخصوص تسکین درد حاصل از دندان در آوردن هستند نیز میتوانند مورد استفاده قرار گیرند.
-جویدن این حلقه های پلاستیکی به کاهش درد و ناراحتی حاصل از رویش دندان کمک میکند. رویش دندان شیری نشانه رشد کودک است پس اگر کودکی در شش الی هفت ماهگی شروع دندان در آوردن کرد نشانه رشد طبیعی وسلامت نوزاد است.
یکی از اصلیترین عوامل پوسیدگیهای دندان شیری در سنین پایین است، والدین باید به محض مشاهده رویش دندانهای شیری دندانها را با گاز مرطوب یا مسواکهای انگشتی طی روز تمیز کنند. بهتر است مراقب آهن دادن به شیرخوار خود باشید.اگر دندانها سیاه شود، دیگر نمیتوان کاری کرد و دندان زود میپوسد. مکملهای آهن میتوانند باعث تغییر رنگ سیاه دندانهای شیری کودکان شوند ولی پوسیدگیزا نیستند.به همین دلیل پس از استفاده از مکملها باید به کودک آب بدهید و روی سطح دندانها را با گاز مرطوب تمیز کنید.در صورت بهداشت دهانی مناسب و تغذیه درست این تغییر رنگها تبدیل به پوسیدگی نخواهند شد.
علائم رویش دندان در کودکان شامل این موارد می شود :
1-لثه های قرمز و متورم
2-زیاد شدن بیش از اندازه آب دهان
3-گونه های ورم کرده
4-سرفه و تب خفیف و مدفوع شل
5-گاز زدن به هر چیزی که به دهان می برد
6-کشیدن گوش خود با دست
برچسب ها :
آشنایی با دندان شیری
آیا دندان شیری مهم است؟
مراقبت ازدندان شیری
دندان شیری