مزیودنس (دندان اضافی) | بیرون زدن دندان اضافه
خانم دکتر ترمه
مهمترین و شایع ترین مشکل در آمدن دندان اضافی در کودکان است.این نوع دندان در جلوی دهان و بین دندان های جلوی وسطی در می آید. علت به وجود آمدن مزیودنس یا دندان اضافی فعالیت بیش از اندازه لامینای دندان است.
در واقع مزیودنس یا دندان اضافی حالتی است که این نوع دندان بین دو دندان پیشین فک بالا به صورت دندان اضافی رشد می کند. وجود این دندان اضافه باعث می شود با رشد ومساوی بودن دندان های دائمی تداخل ایجاد کند وباید آن را فورا درمان کرد.بودن یک دندان اضافه می تواند باعث آسیب به دندان مجاور و رشد سایر دندان ها شود. بهتر است برای پیشیگری از آسیب بیشتر دندان های دائمی این دندان اضافی کشیده شود.
سه نوع مزیودنس وجود دارد:
1-دندان مکمل یاسپلمنتاری
2-دندان دائمی یا رادیمنتاری
3-دندان وارون
وجود این دندان اضافی باعث می شود که ریشه دندان جلوی تحت تاثیر دندان اضافی قرار بگیرد و در بعضی مواقع از کنار دندان بیرون می زند. که اصلا خوشایند نیست .این دندان اضافی به وسیله دندان پزشک معاینه و بعد از تشخیص آن جراح با جراحی ،این دندان اضافی را از لثه خارج می کند.
عواملی که باعث ایجاد دندان اضافی میشوند؟
اگر بخواهیم بگوییم این دندان اضافه ممکن است به علت رشد مداوم بافتهایی که دندانها را تشکیل میدهند (به نام دنتال لامینا) ایجاد شود.
در این جا رشد دندان اضافه ممکن است ارثی باشد و یا این که مربوط به یکی از این دو بیماری باشد: سندرم گاردنر و دیسپلازی کلیدوکرانیال. دندانهای اضافه در افرادی که هیچ یک از این دو وضعیت را ندارند و سابقه خانوادگی دندان اضافه نیز ندارند، نیز ممکن است ایجاد شود.
انواع مزیودنس یا دندان اضافی
-دندان مکمل یا سپلمنتاری به دندان مزیودنس شیری گفته میشود. دندان ساپلمنتاری در مقایسه با دندانهای مجاور معمولا نسبتا نرمال دیده میشود.
-دندان ابتدایی یا رادیمنتاری دندان مزیودنس دائمی است که معمولا از نظر اندازه و شکل تا حدی غیر طبیعی است.
-دندان وارون یا اینورت که موقعیت آن 180 درجه تغییر یافته است.
عوارض و مشکلات مرتبط با دندان اضافه مزیودنس :
-ایجاد مشکل در بیرون زدن دندان : مزیودنس یا دندان اضافی یکی ازمهمترین دلایل تاخیر یا عدم بیرون زدن دندانهای جلویی وسطی می باشد. مطالعات نشان میدهند این عارضه در 26 تا 52 درصد موارد مزیودنس اتفاق می افتد.
-کجی دندانها : مزیودنس اگر بیرون بزند یا خارج نشود، غالبا باعث میشود دندانهای جلویی وسطی مجاور جا به جا شده یا بچرخند یا بین آنها فاصله ایجاد شود. تحقیقات نشان میدهند این عارضه در 28 تا 63 درصد موارد دیده میشود.
-ناهنجاریهای ریشه دندان : تشکیل ریشه دندانهای جلویی وسطی ممکن است تحت تاثیر دندان اضافی جلوی دهان قرار بگیرد برای مثال ممکن است ریشه دچار انحنای شدید شود. آسیب دیدن و تحلیل رفتن ریشه دندانها در موارد نادر اتفاق می افتد.
-کیست : تشکیل کیست مرتبط با دندان مزیودنس در 4 تا 11 درصد موارد رخ میدهد.
-بیرون زدن نا به جا : ممکن است دندان به جای این که از جایگاه اصلی خود از لثه برون بزند، به صورت نا به جا بیرون بزند. ممکن است دندان اضافی از حفره بینی (بیشتر در مزیودنسهای وارون) یا سقف دهان بیمار بیرون بزند.
درمان مزیودنس یا دندان اضافی
هنگامی که این دندان اضافی کشف شود، بهترین درمان کشیدن دندان اضافه است. با بررسی و تحقیقات، مداخله دندانپزشک پیش از سن 5 سالگی می تواند عوارض جراحی و ناهماهنگی دندان های دائمی را کاهش دهد، در نتیجه به درمان ارتودنسی نیازی نخواهد بود. پیش از 5 سالگی ریشه مزیودنس کاملا شکل نگرفته است، بنابراین کشیدن دندان و بهبودی پس از آن آسان تر است. ممکن است کودک به جراح دندان ارجاع داده شود تا با استفاده از بیهوشی عمومی دندان کشیده شود.از آنجا که مزیودنس یا دندان اضافی در دوره رشد دندان های دائمی دیده می شود، برای رشد طبیعی دندان و فک، تشخیص آن ضروری است. این مزیودنس یا دندان اضافی را می توان با رادیوگرافی تشخیص داد. معاینات روتین دندانپزشکی باید از سن یک سالگی شروع شود و هر شش ماه ادامه یابد.
برچسب ها :
در آوردن دندان اضافی یا مزیودنس
بیرون زدن دندان اضافه
علت مزیودنس یا دندان اضافی